معرفی حوزه اینترنت اشیاء یا IoT

 

انفجار دستگاه های هوشمند، سیستم ها و فن آوری های جاسازی شده و متصل شده در زندگی ما فرصتی برای اتصال هر چیزی به اینترنت ایجاد کرده است. جمع آوری داده ها و اتصال آنها به نتیجه رسیده است و کارایی و راه حل هایی که قبلا فقط در داستان های علمی تخیلی به نمایش گذاشته شده اکنون واقعیت تبدیل شده است. دوره های ارائه شده در این مرکز آموزشی، طیف وسیع و جامعی از المان های پیاده سازی بستر IoT را در بالاترین سطح علمی و عملیاتی روز دنیا پوشش می دهد. این دوره ها شامل مباحث Embedded Linux ، Sys Integration & Real-Time، Kernel modification and optimization، برنامه نویسی با C و Python، Device Driver Development for Embedded and x86 systems ، رایانش ابری، مانیتورینگ، تحلیل داده و لاگ و ... است.

تا بحال صحنه‌ای را در یک فیلم تماشا کردید که کسی کف می‌زند و چراغ ها خاموش می‌شوند. جالب هست، درسته؟ خب، فناوری اطلاعات باعث شده که دیگر این کار خیالی نباشد. با استفاده از اینترنت اشیا، بسیاری از دستگاه های موجود در خانه شما می‌توانند به یکدیگر متصل شده و اطلاعات را به سراسر دنیا ارسال کنند. اما اینترنت اشیا دقیقا چیست؟ جلوتر به آن می‌پردازیم.

قرن بیست و یکم با افزایش استفاده از اینترنت آغاز شد. در سال 2000، اینترنت 51 درصد انتقال اطلاعات در ارتباطات از راه دور را شامل می‌شد که در سال 2007 به 97 درصد رسید. اگرچه اینترنت سفر خود را با اتصال رایانه ها در سراسر جهان آغاز می‌کند و با تسلط بر بخش مخابرات افزایش می‌یابد، ایده اینترنت این است که در حال حاضر محدود به فراتر از کامپیوتر و جهش فراتر از ارتباطات از راه دور است. این قرن از اینترنت رایانه ها، عصر اینترنت اشیا (IoT) خواهد بود. به نظر می‌رسد قبلاً "اینترنت اشیا" را شنیده باشید و مطمئنا باید سوالاتی در ذهن مهندسی شما ایجاد شده باشد، سوالاتی چون اینترنت اشیا (IoT) چیست؟ چرا ترند شده است؟ IoT چگونه در آینده تأثیر می‌گذارد؟ کدام سازمان‌ها در حال توسعه فناوریهای IoT هستند و علائق آنها چیست؟ معنی IOT برای یک توسعه دهنده چیست؟ چه سخت افزار، نرم افزار و خدماتی در IoT قرار می‌‌گیرد؟ چالشهای عمده در مسیر IoT چیست؟

برای افزایش توجه شما، لازم به ذکر است کهIoT ،Cloud Services ، Big Data و ... موارد مربوط به یکدیگر هستند. این مقاله تلاشی متوسط ​​برای پاسخ به برخی از این سوالات است. از طریق این مقاله، IoT از دیدگاه‌های مختلف مانند از نظر کاربران، مشاغل، توسعه‌دهندگان و ارائه‌دهندگان خدمات بررسی خواهد شد. سخت افزار و نرم افزار درگیر در IoT مورد بررسی قرار می‌گیرد. اهمیت و تأثیر IoT با مثال های واقعی نشان داده می‌شود و چالش های توسعه IoT مورد بررسی قرار می‌گیرد. بنابراین، برای ادامه مقاله آماده باشید.

 

اینترنت اشیاء یا IoT  چیست؟ 

اصطلاح "اینترنت اشیا" توسط سازمانهای مختلف به طرق مختلف تعریف شده است. سازمان های زیادی وجود دارند که در تلاشند استانداردها و فناوری های IoT را توسعه دهند. کلمه اینترنت اشیا (IoT) از دو قسمت اصلی تشکیل شده است: اینترنت، که ستون فقرات اتصال است و Things که به معنی اشیا یا دستگاه‌ها می‌باشد. اگر شما فقط جمله "IoT چیست؟" را در گوگل جستجو کنید، بسیاری از نتایج بی دلیل فنی هستند. مثلا تعریف زیر:

اینترنت اشیا شبکه‌ای است که در آن همه اشیا فیزیکی مانند ماشین آلات مکانیکی و دیجیتالی، دستگاه‌های محاسباتی یکپارچه، حیوانات یا افراد از طریق دستگاه‌های شبکه یا روترها به اینترنت متصل شده و تبادل داده می‌کنند. اینترنت اشیا اجازه می‌دهد تا اشیا از راه دور در زیرساختهای شبکه موجود کنترل شوند.

اگر این متن را خواندید و با خود گفتید، "خب ... چی شد؟"، شما تنها نیستید. در این پست، ما توضیح ساده‌ای درباره اینترنت اشیا و چگونگی تأثیر آن بر زندگی شما ارائه می‌دهیم تا تمام سوالات شما جواب داده شوند.

اینترنت اشیا (IoT) به سیستمی از اشیا متصل بهم و یا حتی متصل به اینترنت گفته می‌شود که قادر به جمع آوری و انتقال داده ها از طریق یک شبکه بی‌سیم بدون دخالت انسان هستند. این بدان معنی است که وسایل عادی روزمره منزل برای انجام کارهای بیشتر با فناوری پیشرفته ادغام می‌شوند. احتمالات شخصی یا تجاری بی‌پایان است. یک "چیز" می‌تواند یک دستگاه پزشکی، یک صفحه خورشیدی، یک اتومبیل متصل با سنسورهایی که راننده را از تعداد بیشماری از مشکلات احتمالی (سوخت، فشار لاستیک، نگهداری مورد نیاز و ... ) هشدار می‌دهد و یا حتی یک شی مجهز به حسگرهای مختلف، که توانایی جمع آوری و انتقال داده ها از طریق شبکه را دارند، باشد. اینترنت اشیا امکان کنترل خودکار دستگاه را فراهم می‌کند. در حال حاضر بیش از 9 میلیارد Things (اشیا فیزیکی) به اینترنت متصل هستند. در آینده نزدیک انتظار می‌رود این تعداد به رقم بیست بیلیون برسد. در سال های آینده، فناوری مبتنی بر اینترنت اشیا سطح پیشرفته‌ای از خدمات را ارائه خواهد داد و عملاً شیوه زندگی روزمره افراد را تغییر می‌دهد. پیشرفت در زمینه پزشکی، قدرت، ژن درمانی، کشاورزی، شهرهای هوشمند و خانه‌های هوشمند تنها موارد بسیار کمی است که IoT در آنها مقرر شده است.

همچنین ممکن است از IoT به عنوان "Smart" یاد شود. در حال حاضر، برخی دستگاه ها مانند تلویزیون‌های هوشمند، یخچال‌های هوشمند و قفل‌های ورودی هوشمند در مرحله نوزادی هستند. دیر یا زود، مواردی مانند اتومبیل‌های بدون راننده و دستگاه های دستیار شخصی (به عنوان مثال Google Glass) به یک امر عادی تبدیل می‌شوند.

این دستگاه ها با استفاده از سنسورهایی که داده ها را به رایانه یا نرم افزار منتقل می‌کنند، کار می‌کنند و به آنها امکان انجام کارهای مهم را می‌دهند. به دلیل کاربردی بودن و سطح بالای اتوماسیون، تعداد دستگاه های متصل به اینترنت افزایش یافته است. به طور متوسط در هر ثانیه 127 شی در حال همگام سازی هستند.

 

دلایل استفاده از IoT

  • نظارت بر محیط زیست یا Environmental Monitoring

یک مثال ساده می تواند این باشد که شما تاکنون متوجه شده‌اید که وقتی در اینترنت گشت و گذار می‌کنید و ناگهان با باز کردن جیمیل خود چیز های جالبی را مشاهده می‌کنید که نزدیک به علایق شما هستند. یا در فیس بوک وقتی پستی را لایک می‌کنید، در قسمت سمت راست صفحه محتوای مشابه برای شما نمایش داده می‌شود. این موارد معمول و ملموس هستند، اما تصور کنید که بتوانیم همه سیستم های محاسباتی را برای بهبود زندگی خود کنترل کنیم.

  • مدیریت زیر ساخت یا Infrastructure Management

مدیریت زیرساخت برای نظارت و ردیابی مفید است اگر در زیرساختهای شهری یا حتی فناوری اطلاعات مشکل یا هرگونه خرابی وجود داشته باشد، در اسرع وقت برای ترمیم آن تست و هشدار داده می شود که با این متد بسیاری از خطرات احتمالی رفع می‌شوند.

  • برنامه‌های صنعتی

این برنامه ها کیفیت محصول را بررسی می‌کنند تا بتوانند در زمان واقعی بهینه شوند و بازاریابی خوبی داشته باشند، از جمله اینکه چه کسی با چه کالایی بیشترین تقابل را دارد و چگونه این محصول می‌تواند بازاریابی را با چه تغییرات جزئی پیدا کند.

  • مدیریت انرژی

مدیریت انرژی با سیستمهای متصل به اینترنت و برخی از سنسورها برای کاهش مصرف برق مانند ابر مبتنی بر کنترل از راه دور اجاق گاز، لامپ و غیره طبقه بندی می‌شود.

  • اتوماسیون ساختمان و خانه

این مربوط به هر چیزی در خانه است که امکان نظارت و کنترل از راه دور از جمله شرایط هوا، روشن شدن قفل امنیتی، گرمایش، تهویه، تلویزیون برای ایجاد آرامش، امنیت و با مصرف کم انرژی را دارد.

 

محدوده IoT چیست؟

IoT بعنوان چهارمین انقلاب صنعتی شناخته می‌شود. سومین انقلاب صنعتی با فناوری اطلاعات و استفاده از آن برای اتوماسیون تولید صورت گرفت. و اکنون چهارمین انقلاب صنعتی قرار است با فناوری اینترنت و استفاده از آن در روش ها و برنامه های بی‌شماری همراه باشد. زندگی انسان با مفهوم "همه چیز در هر مکان همیشه متصل" بسیار هوشمندانه و آسان خواهد بود. در این انقلاب جدید اعتقاد بر این است که اینترنت اشیا شیوه ارتباط، کار و زندگی مردم را تغییر می‌دهد. با شروع از لوازم خانگی گرفته تا ماشین آلات بزرگ صنعتی، همه چیز هوشمندانه خواهد بود. این نسل بعدی فناوری است. طبق گزارش NASSCOM، تا سال 2020، بازار اینترنت اشیا هند به 15 میلیارد دلار می‌رسد. برنامه ها را می توان در بخشهای صنعتی و مصرفی دسته بندی کرد. بخش صنعتی اتوماسیون صنعتی و خرده فروشی را پوشش می‌دهد که منجر به توسعه شهرهای هوشمند می‌شود.

از طرف دیگر، بخش مصرف کننده توسط علاقه شخصی هدایت می‌شود و سبک زندگی هوشمند، خانه، بهداشت و اتوماسیون را پوشش می‌دهد. از لجستیک گرفته تا صنعت IT، اینترنت اشیا نقش مهمی در توسعه این بخش ها دارد. اینترنت اشیا در کاهش هزینه‌های تولید، اداره و فروش کالاها برای بهبود بهره‌وری کارمندان کمک می‌کند. خطرات مختلفی نیز به امنیت مربوط می‌شود زیرا دستگاه‌های دارای اینترنت اشیا داده‌های شخصی شما را ذخیره می‌کنند. خطرات اصلی مرتبط با اینترنت اشیا امنیت و حریم خصوصی شخصی، چالشهای مبتنی بر طراحی، قابلیت همکاری و غیره هستند.

 

مشاغل در اینترنت اشیا:

برخی از گزینه های شغلی در اینترنت اشیا عبارتند از:

  • تحلیلگران داده یا Data Analysts

نقش تحلیلگر داده تجزیه و تحلیل و بررسی داده های به دست آمده از اینترنت اشیا است. سنسورها، دستگاه های پایانی شبکه و غیره، اجزای اصلی برای جمع آوری داده های اینترنت اشیا هستند که تجزیه و تحلیل داده ها بر روی آنها انجام می‌شود.

  • مهندسی برنامه‌های جاسازی شده یا Embedded Programs Engineering

Embedded Program Engineer می‌تواند اجزای الکترونیکی دستگاه های اینترنت اشیا از طراحی و ساخت PCB، مهندسی سیستم عامل، مدیریت کامل چرخه عمر محصول تا رابط اینترنت و غیره را برنامه ریزی کند.

  • متخصص امنیت اینترنت اشیا یا IoT Security Specialist

نقش اصلی این متخصص جلوگیری از هک شدن اطلاعات شخصی، سو عملکرد دستگاه ها و ارائه اقدامات امنیتی در حال توسعه و پیاده سازی برای سازمان است.

  • مهندس ابزار دقیق یا Instrumentation Engineer

این مهندس حرفه‌ای باید بتواند حسگرها و محرکها را برای سیستمهای حلقه بسته کنترل کند.

 

از مطالب ذکر شده نتیجه می گیریم که:

اینترنت اشیا هنوز یک راه طولانی در پیش دارد. هنوز پتانسیل استفاده نشده زیادی در اینترنت اشیا وجود دارد. برای اینکه این فناوری به پتانسیل واقعی خود برسد، همه دستگاه ها باید بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، صرف نظر از شرکت یا علامت تجاری که به آن تعلق دارند. شرکت ها باید که از اطلاعاتی که در مورد کاربرانشان جمع آوری می‌کنند، اطمینان حاصل کنند و از آن داده ها در بهترین حالت ممکن محافظت کنند. امیدواریم این مقاله شگفتی های اینترنت اشیا را به نمایش گذاشته باشد.

حال اگر علاقمند به یادگیری و کسب تخصص در این حوزه هستید می توانید دوره های تخصصی  و جامع IoT را در خانه لینوکس بگذرانید و برای کسب فرصت های شغلی این بازار بکر در دنیا آماده شوید.

EN / FA

فناوران آنیسا - خانه لینوکس ایران

تهران، میدان آرژانتین، خ وزرا، کوچه هشتم، یحیوی، پلاک ۴

 اطلاعات تماس:

  • 021-88716168
  • 021-88712172
  • 0910-8555111

info @ anisa.co.ir

© فناوران آنیسا - خانه لینوکس ایران | تمامی حقوق این سایت تحت مجوز GFDL برای فناوران آنیسا محفوظ است.
design by www.digitaldesign.ir